Dezvoltarea unei escare de decubit, cunoscuta si sub numele de ulcer de presiune, pune mari probleme atat pacientului, cat si medicului sau – nu numai ca provoaca durere si afecteaza viata de zi cu zi, dar poate totodata sa duca la infectie si necesita atentie si ingrijire adecvata.
Multe informatii despre escare, cum ar fi locul in care apar, felul in care arata si modul in care pot fi prevenite sau tratate, sunt incorecte si pot duce la alegeri necorespunzatoare de tratament si chiar la agravare.
Iata care sunt cele mai frecvente mituri despre escarele de decubit!
Mit: Escarele de decubit pot aparea doar pe spate.
Adevar: Orice parte a corpului cu proeminenta osoasa asupra careia se exercita o presiune pentru o perioada lunga de timp poate dezvolta o escara. Astfel, aceste rani pot aparea pe solduri, omoplati, coate, calcaiele picioarelor si chiar in spatele capului.
Escarele de decubit se agraveaza treptat in timp, incepand cu o decolorare rosiatica a pielii (stadiul 1), pana la o rupere a pielii, infectie si degradarea tesuturilor subiacente (stadiul 4).
Mit: Nu conteaza tipul de saltele pe care le folosesc persoanele care au escare de decubit.
Adevar: Cand vine vorba de escare, saltelele de specialitate, numite saltele antiescare, pot face o diferenta uriasa in prevenirea si tratarea acestor rani. Saltelele tipice au in componenta arcuri, spuma, vata de bumbac si poliester. Distributia greutatii este minima, astfel ca pana si 12 ore de imobilitate intr-un pat cu acest tip de saltea pot induce un ulcer de presiune. Saltelele antiescare, utilizate mai ales in spitale si unitati medicale, redistribuie greutatea deoarece au spuma speciala, gel sau buzunare de aer, in asa fel incat sa evite presiunea concentrata asupra oricarei parti a corpului.
Mit: Escarele de decubit pot fi prevenite daca iti schimbi pozitia in pat cel putin o data la doua ore.
Adevar: Escarele de decubit incep sa se formeze pe masura ce presiunea depaseste acea tensiune arteriala intracapilara si presiunea limfatica. Lipsa fluxului sanguin in orice zona a corpului provoaca inflamatie, iar celulele incep sa moara.
Initial se credea ca leziunile cauzate de presiune apar doar la pacientii imobilizati la pat. Cu toate acestea, ulterior s-a descoperit ca pacientii pot forma ulcere de presiune si in urma statului prelungit in sezut, a mularii necorespunzatoare si a montarii inadecvate a tuburilor de oxigen.
Mit: Escarele de decubit nu au nevoie neaparat de ingrijire de specialitate.
Adevar: Aceasta presupunere ca trebuie sa diagnostichezi si sa tratezi singur escarele de decubit este probabil cea mai periculoasa. Deoarece escarele se pot agrava rapid, medicii le iau foarte in serios. Ajutorul medical nu numai ca va ajuta la tratarea corecta a acestora, dar poate totodata sa previna riscul de infectie si chiar de septicemie.