Ce sunt si cum arata escarele de decubit?

5 Min Read

​Ce sunt escarele de decubit?

Denumite uneori si ulcere de presiune sau leziuni de presiune, escarele de decubit sunt rani ale pielii care apar la persoanele care stau aproape tot timpul in pat sau intr-un scaun cu rotile. Acestea se dezvolta de obicei peste partile osoase ale corpului, in locuri cu putina grasime sau muschi. De aceea, principalele zone in care apar escarele de decubit sunt baza coloanei vertebrale, omoplatii, spatele, partile laterale ale genunchilor, partea din spate a capului, soldurile si calcaile.

Persoanele care trebuie sa stea mult timp in pat sau intr-un scaun cu rotile (sau persoanele care sunt imobilizate) prezinta un risc mai mare de a dezvolta rani de decubit. In aceasta categorie intra oamenii care sunt paralizati, cei care nu sunt capabili sa se ridice singuri si oamenii varstnici. Dar chiar si unii oameni cu boli de scurta durata pot dezvolta asemenea rani. Ranile pot aparea daca trebuie sa stea in pat sau intr-un scaun cu rotile in timp ce se vindeca. De asemenea, trebuie stiut ca unele boli cronice (de lunga durata), cum ar fi diabetul sau ateroscleroza, ingreuneaza vindecarea escarelor de decubit.

​Cum arata escarele de decubit?

Leziunile de decubit trec prin 4 etape.

Etapa 1: In prima faza, zona ranii este rosie si se poate simti calda la atingere. Poate provoca senzatie de arsura, mancarime sau durere. Leziunea poate avea o culoare albastra sau violeta la persoanele care au pielea inchisa la culoare.

Etapa 2: In aceasta etapa, zona este mai deteriorata. Leziunea poate fi deschisa, avand aspectul unei taieturi sau a unei vezicule si este dureroasa. Pielea din jurul ranii poate fi decolorata.

Etapa 3: Acum, leziunea prezinta aspectul unui crater, aceasta fiind mult mai adanca.

Etapa 4: In aceasta etapa, pielea si tesuturile din jurul leziunii sunt grav afectate. Leziunea este mult mai mare, prezentand risc major de infectie. Este posibil sa dezvaluie chiar si muschii, oasele, tendoanele si articulatiile.

Escarele de decubit infectate dureaza mult pana se vindeca. De asemenea, este important de retinut ca infectia se poate raspandi in restul corpului. Semnele de infectie includ:

  • aparitia unui abces gros, galben sau verde;

  • un miros urat provenind de la rana;

  • inflamarea zonei din jurul ranii.

Daca infectia s-a raspandit, va aparea febra, frisoane, confuzie sau dificultati de concentrare, batai rapide ale inimii si slabiciune.

​Care sunt cauzele escarelor de decubit?

Leziunile de decubit sunt cauzate de statul asezat sau intins intr-o singura pozitie pentru prea mult timp. Este important de stiut ca o astfel de rana poate incepe rapid. De fapt, o rana in stadiul 1 poate aparea daca stai in aceeasi pozitie pentru mai putin de 2 ore. Acest lucru pune presiune asupra anumitor zone ale corpului. Reduce alimentarea cu sange in pielea si tesuturile de sub piele. Daca nu iti schimbi pozitia frecvent, aportul de sange va scadea, determinand aparitia unei escare.

​Cum se trateaza escarele de decubit?

Tratamentul depinde de gravitatea leziunii. Daca rana este infectata, este posibil sa fie tratata prin aplicarea unei creme antibiotice in zona. Daca oasele si tesuturile profunde sunt infectate, este posibil sa fie nevoie de antibiotice orale sau injectate.

Alte lucruri care pot ajuta:

  • Schimbarea pozitiei corpului in pat la fiecare 2 ore si la fiecare 15 minute atunci cand stai asezat pe scaun;

  • Folosirea unei saltele antiescare. O saltea antiescare ajuta la distribuirea presiunii in diferite zone ale corpului, in asa fel incat sa promoveze un flux sanguin normal;

  • Imbunatatirea nutritiei. Acest lucru ajuta la vindecarea ranilor;

  • Pastrarea unei igiene corespunzatoare. Leziunile din stadiul 1 pot fi curatate cu un sapun delicat si cu apa. Cele din etapa 2 necesita o solutie salina si apa (apa sarata indeparteaza lichidul suplimentar). Pentru curatarea si tratarea ranilor din stadiul 3 si 4, este nevoie de ajutorul unui medic specialist.v

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *